Titel

Klep-zit-piano, 2005

Kunstenaar

J.G. Vogel

Materiaal

Beschilderd triplex, hout

Objectnummer

2.2.4

Prijs

Op aanvraag

 

 

De Klep-zit-piano is één van de markantste werken van Vogel. Dit werk toont in hoeverre de kunstenaar originaliteit en een hoog staaltje van precisie tot een schitterende eenheid kan samenvoegen.

De Klep-zit-piano is een model gebaseerd op een piano. De klep scharniert echter niet zomaar open, zoals bij een gewone piano, maar gaat omhoog, over de piano heen en vormt aan de andere kant van de piano een zitting. Het idee hierachter is dat wanneer de piano open staat en de pianist speelt, luisteraars op het bankje plaats kunnen nemen. Dit concept getuigt van een grote mate van inventiviteit en humor, zoals we vaker bij Vogel zien.

De piano zelf is strak uitgevoerd. Ornamenten zijn tot het minimum beperkt, de schoonheid komt uit de vorm. Dit begint al met de prismatisch gevormde klankkast die naar beneden toeloopt, uit stabiliteitsoogpunt. Verder is er veel gebruik gemaakt van uitstekende randen en schuine hoeken. De hoekigheid van het ontwerp wordt speels onderbroken door de twee armen waaraan de klep hangt. Deze hebben een organische golvende beweging. Hetzelfde zien we bij de kleur. De kunstenaar heeft bewust gekozen voor een egaal zwarte en glanzende kleur, die de hoogglans van een echt instrument moet imiteren. Als we eenmaal de klep oplichten en over de piano heen tillen zien we verschillende glanzende bruintinten die het barse zwart verlevendigen.

Het is duidelijk dat de piano uiterst precies is vervaardigd. De platen zijn zeer netjes afgewerkt en ook het klavier is minitieus gemaakt van losse toetsen. De toetsen zijn geschilderd in ivoorkleur en dof-bruin. Ook het vilt is niet vergeter. Jammer alleen dat je niet kunt spelen op de toetsen... De binnenkant van de Klep-zit-piano kan worden bereikt door middel van twee afneembare schotten, het onderste voorschot en het bovenschot. Binnen in de piano bevindt zich het contragewicht van de klep. Samen met de kogellagers zorgt dit gewicht dat de klep uiterst soepel kan bewegen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

<< Terug naar de foto's...