De val

 

Titel

De val, 2004, studie

Kunstenaar

J.G. Vogel

Afmetingen

65 bij 50 cm

Materiaal

Verf op papier

Objectnummer

2.2.1

Prijs

Op aanvraag

 

 

 

De Val is een expressief schilderij waarin de kunstenaar een aantal ogenschijnlijk losstaande thema's met elkaar verbindt. We zien een persoon dat zodanig is gereduceerd, dat nog net duidelijk wordt dat het om een mens gaat. Opmerkelijk is het naar boven wapperende haar, dat het enige lichaamsdeel is dat nog volume heeft.

De Val is op humoristische wijze geïnspireerd op een verhaal over een docent die wilde bewijzen dat alle voorwerpen, ongeacht het gewicht, even snel vallen. Hiertoe klom hij op een bureaustoel met wieltjes. Inderdaad bleek het krijtje even snel op de grond neer te komen als hijzelf.

Vogel heeft dit thema uitgewerkt en aangedikt. Zo zien we dat het figuur klompen aan heeft en er bovendien met volle vaart een hond tegen de stoel aan komt zetten.

Door het gebruik van felle kleuren weet de schilder de dramatiek op te voeren. Met fel groen/gele lijnen die het midden van het schilderij lijken te doordringen krijgt de toeschouwer een illusie alsof er heftige beweging gaande is.